Koulutuspäivä 31.5.2016 Helsingissä

Valvova vauva ja vanhempi

Miten perusterveydenhuollossa voidaan tukea väsynyttä vauvaperhettä

Vauva- ja pikkulapsivaiheen aikana erilaiset unihäiriöt ovat yleisin syy vanhempien toivomaan tukeen. Usein unenongelmat ovat ohimeneviä vaiheita kehityksessä. Kuitenkin yllättävän monilla unipulmat pitkittyvät ja leimaavat perheen arkea koko varhaislapsuuden ajan vaikeuttaen myös yhteistä vanhemmuutta ja parisuhdetta. Omasta vauvasta ja vanhemmuudesta on vaikeampi nauttia. Mitä pitäisi ymmärtää ja tehdä?

Tämä koulutuspäivä pohjautuu tietoon pienen vauvan unesta ja uni-valverytmin ja vauvan itsesäätelyn kehittymisestä, sekä käytännön kokemuksiin unihäiriöisten vauvaperheiden kanssa työskentelystä. Koulutuspäivään sisältyy keskeisimmät asiat pienen vauvan erilaisista unihäiriöistä ja niiden hoitamisesta. Erityisesti käsitellään tapoja, joilla vanhempia autetaan säätelemään vauvansa nukkumista.

Koulutuspäivä on suunnattu erityisesti neuvolaterveydenhoitajille sekä vauva- ja pikkulapsiperheiden kanssa työskenteleville perhetyöntekijöille. Osallistua voivat myös muut vauvojen ja pikkulapsien kanssa työskentelevät esim. perheneuvoloista.

Kouluttaja: Kirsi Juutilainen, varhaislapsuuden vuorovaikutuspsykoterapeutti, paripsykoterapeutti, terveydenhoitaja, www.vauvaperhetyo.fi

Koulutuspaikka: Cafe Ekbergin koulutustila Ekberg Extra Helsingin keskustassa Bulevardi 9 A 2 krs.

Ilmoittautuminen: 15.4 mennessä sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Koulutuksen hinta: 160 € + alv, hintaan sisältyy iltapäiväkahvi ja leivonnainen

Koulutuksen teemat ja ohjelma keskiviikkona 31.5.2016:

9.30-11.00 Pienen vauvan uni: unen tarve, unen rakenne ja uni-valverytmi eri kehitysvaiheissa. Yöheräilyn yleisyys. Onko kyse unihäiriöstä?

11.00-12.00 Lounastauko

12.00-13.30 Uniongelmien esilletulo neuvolassa ja vanhempien odotukset avulta. Unihäiriön tunnistaminen, taustatekijöiden moninaisuus ja tilanteen arvioiminen. Perheeseen ja vauvaan tutustuminen: havainnointi, kysely, keskustelu. Tarvittavan tuen ja hoidon järjestely.

13.30-14.00 Kahvitauko

14.00-15.30 Kokemuksia työskentelystä perheiden kanssa: työskentelyn suunnittelu ja siihen valmistautuminen, unen lisääntymistä edistävä toiminta, lapsen tyynnyttäminen, kyky säädellä vauvaa. Vanhempien ohjaaminen auttamaan vauvaansa säätelyyn liittyvissä tilanteissa. Tarvittavaan jatkohoitoon motivointi.